
Om Byens Bio Special
Med Byens Bio Special ønsker vi at vise de film, som måske ikke er de store blockbustere, men fortjener at blive vist i biografen, og som vi kan få en god fælles filmoplevelse af. Filmene er valgt ud fra det ønske, at de skal fascinere og udfordre! De repræsenterer en variation inden for tematik, geografi, genre og stil, og tilskueren vil dermed få en lille bid af de mange fantastiske og forskellige udtryk, filmlærredet byder på. Sæsonen 23-24 byder på filmperler fra Danmark, USA, Finland, Australien og UK/Polen.
Priser og bestilling
Hver forevisning er et selvstændigt arrangement. Byens Bio Special er ikke en klub, og man køber billet fra gang til gang. Alle forestillinger ligger på onsdage med spilletid kl. 19:15.
Billetpris normal: 90 kr
Billetpris studerende (med studiekort): 50 kr
Billetter købes som ved køb af billetter til biografens øvrige forestillinger og kan naturligvis reserveres/købes på forhånd via www.byensbio.dk.
Music for Black Pigeons, 11. oktober, kl. 19:15
Instruktører: Jørgen Leth og Andreas Kofoed, Danmark, 2022
Spilletid: 1 time og 32 minutter
Første film i denne sæsons BBS film er Music for Black Pigeons.
Jørgen Leth er lige så passioneret med jazz som med cykelsport, og sammen med den 42 år yngre Andreas Koefod har han lavet en meget anmelderrost film, som er en hyldest til jazzmusik og venskaber. Jørgen Leth og Andreas Koefod søger ind til musikkens væsen og de kreative processer omkring skabelse af musik sammen med den den danske jazzmusiker og komponist Jakob Bro som omdrejningspunkt. Derudover medvirker nogle af vor tids mest indflydelserige jazzmusikerer; blandt andre Bill Frisell, Lee Konitz og Midori Takada. Music for Black Pigeons handler om være til stede i nuet, om at spille og improvisere og om at videreføre arven fra generationer af jazzpionerer. Filmholdet har fulgt Jacob Bro gennem 14 år og overværet hans musikalske møder med musikere på tværs af generationer og landegrænser. Music for Black Pigeons har en lyrisk naturlighed og en glæde ved det fejlbarlige, der er helt i tråd med Jørgen Leths kunst. Det er en hyldest til øjeblikkets frisatte kreativitet. Jazzmusikerne giver sig hen til musikken, og det samme gør man som publikum. Kom og nyd denne fine film med flot ATMOS lyd i Byens Bio.
The Big Lebowski, 13. december, kl. 19:15
Instruktør: Joel Cohen, USA, 1998
Spilletid: 1 time og 57 minutter
I Byens Bio Special forsøger vi hvert år at have en klassiker med i repertoiret, og i år har vi valgt en film, vi i den grad glæder os til at gense på det store lærred. Coen-brødrenes humoristiske kultklassiker The Big Lebowski har jubilæum, og det er 25 år siden, The Dude skænkede sin første White Russian. Ser du filmen for første gang, vil du måske falde i et plothul eller to, men du vil hurtigt overgive dig til filmens mange humoristiske lag og den dragende æstetik, der forkæler dig på både lyd- og billedside. Derudover er filmen spækket med kendte skuespillere, der har været med til at manifestere denne film som klassiker. Jeff Bridges har hovedrollen som den midaldrende hippie 'The Dude', der tilbringer det meste af sin rigelige fritid i en bowlinghal. Det gør han sammen med den småpsykotiske Vietnam-veteran Walter, spillet af John Goodman, og den ikke alt for opvakte Donny, spillet af Steve Buscemi. Julianne Moore giver sig fuldt ud som nøgenmaler-furien Maude Lebowski flankeret af Philip Seymour Hoffman, John Turturro og mange andre kendte navne i små glansroller. Kom og få en helt særlig filmoplevelse, og indstil dig på at dit nye mantra bliver ”Fuck it, let’s go bowling!”
Limbo, 17. januar kl. 19:15
Instruktør: Ivan Sen, Australien
Spilletid: 1 time og 48 minutter
Det er sjældent, der vises australske film i danske biografer. Men med den australske instruktør og manuskriptforfatter Ivan Sens Limbo er der al mulig grund til at gøre det. På overfladen virker historien banal: En politimand med sine egne misbrugsproblemer begiver sig ud til den lille fjerntliggende by Limbo for at lukke en mordsag på en indfødt, som aldrig er blevet løst. Som det er med den slags historier, begynder hemmeligheder og gamle dæmoner at kravle frem, jo mere politimanden forsøger at undgå det. Limbo er en stilsikker, æstetisk cool sort-hvid fortælling, hvor der ikke sker så meget, men som alligevel virker ‘hypnotisk’, som en anmelder skriver. Ivan Sen har selv rødder tilbage til Australiens oprindelige befolkning, og filmen kan ses som hans kritiske replik til landets problematiske forhold til sin oprindelige befolkning. Som en lokal anmelder fra Sydney Morning Herald formulerer det: “A quiet but powerful meditation on how far we have not come in this country.”
Asteroid City, 7. februar kl. 19:15
Instruktør: Wes Anderson, USA, 2023
Spilletid: 1 time og 45 minutter
”Det er Wes Anderson når han er bedst” (Politiken). Filmen Asteroid City er den nyeste film fra stjerneinstruktøren, der er manden bag film som The Grand Budapest Hotel og The Royal Tenenbaums. Wes Anderson er kendt for sin helt særegne stil, hvor han med sin store kærlighed til kunsten og filmmediet giver seeren en filmoplevelse, hvor næsten hver frame udgør et lille kunstværk i sig selv. Samtidig er Anderson kendt for sine snørklede og skæve fortællinger, og denne film er ingen undtagelse. Historien starter ved, at vi får at vide, at vi er i gang med at se et tv-program, som er baseret på et teaterstykke, der foregår i 1955. På den måde tages vi med i to historier: Indspilningen af en tidssvarende, sort-hvid programserie og den fiktive historie, som foregår i den lille ørkenflække Asteroid City. Wes Anderson har som sædvanligt samlet et stjernespækket cast bestående af nogle af tidens største skuespillere; heriblandt navne som Tom Hanks, Margot Robbie, Scarlett Johansson, Willem Dafoe, Edward Norton og Steve Carrel.
Fallen Leaves, 6. marts, kl. 19:15
Instruktør: Aki Kaurismäki, Finland/Tyskland, 2023
Spilletid: 1 time og 21 minutter
Hvis man én gang er faldet for den finske filminstruktør Aki Kaurismäkis film, vil man bare ha’ mere. Kaurismäki er kort sagt kult. Og der er mange mesterværker at falde for. Fra hans vilde, gakkede 80er-hits om rockbandet Leningrad Cowboys (1987-89) fra før murens fald over stilfærdigt poetiske film som Drifting Clouds (1996) og Le Havre (2011) til nu Fallen Leaves. Titlen antyder en tyk melankoli, som er umiskendelig finsk og kaurismäkisk. Hans film handler typisk om parhold og andre relationer mellem mennesker, hvor der ikke bliver talt særlig meget, men drukket en del, særligt af manden. Kommunikation er en by i Rusland, og tingene går typisk ad hekkenfeldt til. Og så alligevel sker der små stilfærdige gennembrud mellem mennesker. Således også i Fallen leaves, der handler om to ensomme mennesker, en kvinde og en mand, der tilfældigt møder hinanden i Helsinki og forsøger at finde ud af, om de er hinandens første kærlighed. Fallen leaves er tredje og sidste film i Kaurismäkis Proletariat-trilogi. Hans samfundskritik ligger lige under overfladen. Kaurismäki er en stilistisk mester og en diskret humanist på film, anerkendt i hele verden.
The Zone of Interest, 10. april, kl. 19:15
Instruktør: Jonathan Glazer, USA/UK/Polen, 2023
Spilletid: 1 time og 45 minutter
”Man tænker først: Ikke endnu en film om holocaust. Men der er ikke gået mange minutter, før man indser, at man er vidne til et historisk mesterværk ”. Citatet er fra filmmagasinet Ekkofilms chefredaktør, Claus Christensen. Man troede, at man havde set det meste, når det kommer til skildringer af den forfærdelige jødeudryddelse under 2.Verdenskrig, men alligevel dukker der af og til film op, der bringer nye elementer på banen. Sådan en film er The Zone of Interest, et holocaust-drama baseret på den britiske forfatter Martin Amis bog af samme navn fra 2014. Hovedpersonen er kommandanten Rudolf Höss og hans hustru Hedwig, der lever et drømmeliv med deres børn, jødiske tjenere og umiddelbart ingen bekymringer over de frygtelige masseudryddelser, der sker lige på den anden side af muren. Det hele er filmet utroligt smukt med frodigt græs, blomster, bier og buske, hvilket kun gør kontrasten til Auschwitz endnu større. Her er ingen nærbilleder, men pletfrit komponerede, distancerede tableauer, der får én til at tænke på Michael Haneke og Stanley Kubrick. “Ekstraordinære præstationer” (Screen Daily) ses af Babylon Berlin-stjernen Christian Friedels og Sandra Hüller, der er kendt fra filmen Min far Toni Erdmann.